نظام الدین قیصاری به حمایت جنرال دوستم وبزرگان تورک تباران افغانستان ازبند آزاد گردید

ساخت وبلاگ
 رهایی قیصاری: خوب برای غنی.بد برای حکومت

۸ صبح : دفتر جنرال دوستم، معاون اول رییس جمهور، اعلام داشت که نظام‌الدین قیصاری از حبس آزاد گردیده است. رییس دفتر آقای دوستم در صفحه‌ی فیس‌بوکش خبر آزادی قومندان قیصاری را داده و دو عکس وی را با خود نشر کرده است.

قیصاری از فرماندهان برجسته‌ی دوستم در شمال افغانستان بود که شش ماه پیش از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد. حکومت هیچ گاه به صورت روشن در مورد دلایل بازداشت قیصاری توضیح نداد. ولی، شخص رییس جمهور به صورت عمومی بازداشت قدرت‌مندان محلی را بر اساس شکایات مردم محلی دانست. به گزارش تلویزیون یک، ‌هارون چخانسوری، سخنگوی رییس جمهور غنی گفت که بازداشت نظام‌الدین قیصاری بخشی از تلاش‌های حکومت برای رسیده‌گی به شکایت‌هایی است که رییس جمهور در سفر مزارشریف از سوی مردم دریافت کرده بود و در کنار این چندین فرمانده محلی دیگر نیز بازداشت شده‌اند.

مقام‌های ارشد دولتی در آن زمان به نیویارک‌تایمز گفتند که بازداشت نظام‌الدین قیصاری از فرماندهان محلی در فاریاب و هواداران جنرال دوستم، بخشی از تلاش‌های مقام‌های دولت است که این فرمانده را متهم به سوء استفاده از قدرت و آزارواذیت مردم و ممانعت در برابر نظامیان دولتی می‌کنند.

برخورد با زورمندان

حکومت به خاطر هزینه‌های بلند نظامی و گسترده‌گی جغرافیای جنگ، در قسمت‌هایی از افغانستان به ملیشه‌های محلی متکی است. البته، بخشی از این ملیشه‌ها محصول تمایل مردم محلی برای دفاع از خودشان و ناتوانی حکومت در تامین امنیت در مناطق‌شان است. اما این نیروها در عین حال با استفاده از ضعف حکومت محلی اقدامات خلاف قانون را انجام می‌دهند ولی با توجه به این که بخشی از بازوی دفاعی حکومت در برابر طالبان اند، از محبوبیت محلی نیز برخوردار می‌باشند.

نکته مهم این است که میان ملیشه‌های محلی و حکومت مرکزی یک نوع بی‌اعتمادی نیز دیده می‌شود. این گروه‌ها گاهی بر این باورند که حکومت از طالبان حمایت می‌کند و یا در برابر اقدامات‌شان بی‌تفاوت است. از جمله تأخیر در عملیات نظامی ارتش افغانستان در مناطق هزاره‌جات به حمایت و توطیه حکومت برای سرکوب هزاره‌ها از طریق طالبان نسبت داده شد. این در حالی بود که نهایتاً حکومت عملیات علیه طالبان را آغاز و این گروه را از مناطق هزاره‌نشین بیرون کرد. مردم این مناطق بدون حکومت و تنها با اتکا به ملیشه‌های محلی از پس طالبان بر نمی‌آمدند. ولی همین بی‌اعتمادی باعث می‌شود که ملیشه‌های محلی قوانین دولت را رعایت نکنند و حکومت با آن‌ها به عنوان گروه‌های یاغی و قانون‌شکن برخورد کند.

حکومت از زمان بازداشت قیصاری هیچ گاهی روشن نکرد که چرا وی را بازداشت کرده است و اتهامات مشخص وی چیست. اکنون هم که او آزاد شده است، معلوم نیست که آزادی به قید ضمانت است یا در اثر توافق سیاسی. لوی‌سارنوالی افغانستان ظاهراً آزادی قیصاری را به قید ضمانت مطرح کرده است ولی این نکته را نباید از یاد برد که قضیه قیصاری در نزد امنیت ملی بود و نه لوی‌سارنوالی. به خاطر حساسیت موضوع، امنیت ملی هیچ گاهی این قومندان جنجالی را در اختیار لوی‌سارنوالی قرار نداد. از این رو، معلوم نیست که قیصاری هم‌مانند دیگر متهمان به تشخیص لوی‌سارنوالی آزاد شده است یا و به دستور ارگ. با توجه به شناختی که از دستگاه عدلی و قضایی افغانستان وجود دارد، قضیه‌ی قیصاری در حدی نیست که بدون دستور مشخص ارگ، وی از بند امنیت ملی آزاد شده باشد. همین که او تا حال در بند امنیت ملی بوده است اهمیت این شخص برای حکومت را برملا می‌نماید.

 از این رو، لازم است که حکومت به مردم توضیح دهد که آزادی قیصاری بر چه مبنایی صورت گرفته است، آیا دایمی است یا موقت. حکومت بدون شک باید در مورد اتهامات آقای قیصاری به طور مشخص صحبت کند تا این ذهنیت رفع گردد که برخورد با قیصاری بخشی از مهار سیاسی چهره‌های قدرت‌مندی چون دوستم است یا دلایلی دیگر در کار است. اشرف غنی برای خاموش ساختن اعتراضات پس از بازداشت قیصاری مجبور شد که به تبعید جنرال دوستم خاتمه بخشد. اکنون با رهایی قیصاری از متنفذان ازبیک امتیاز خود را گرفت. اشرف غنی همواره ذهنیت کاملاً منفی نسبت به دوستم و حزب جنبش به عنوان یگانه جریان سیاسی منسجم قومی ازبیک‌ها داشته است. در انتخابات ریاست جمهوری قبلی مجبور شد که با وی اتحاد کرده و رأی یک‌پارچه ازبیک‌ها را به دست آورد.

فر ا ز و فرو د ز ند گی...
ما را در سایت فر ا ز و فرو د ز ند گی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4sayedwli3 بازدید : 160 تاريخ : چهارشنبه 3 بهمن 1397 ساعت: 10:02